Paluu Klaanon-keskustelu

Bio-Klaanin sisäpolitiikka

Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 25 Touko 2015, 16:47

Oli chatissa vähän keskustelua arvosta "Bio-Klaanin jäsen", ja se eteni aika monille erilaisille urille - näkemyksiä siitä, miten Bio-Klaanin linnakkeen/järjestön ja kaupungin suhde toimii ja millainen suhde niillä on jäseniinsä/kansalaisiinsa oli monia. Olkaa hyvät ja vuodattakaa mielipiteenne tänne.

Ropessa on ollut aika selkeästi käsitys siitä, että Bio-Klaanin jäsenet ovat erillinen väestöryhmä Bio-Klaanin kaupungin kansalaisista. Esimerkiksi 273 liittymisprosessi oli esimerkki siitä, miten Klaanin jäseneksi hakeutuminen toimii. Myös esimerkiksi Saraji, Nurukan ja Deleva hakivat jäsenyyttä asuessaan Klaanissa. Miten jäsenen status eroaa kaupungin kansalaisen statuksesta?

Oma näkemykseni on se, että jäsenet ovat moderaattorien tavoin ensisijaisesti adminien käskyvallan alaisia, ja ovat velvoitettuja osallistumaan Klaanin asioiden hoitoon ja esimerkiksi yhteiseen puolustukseen eri tavalla mitä kansalaiset ovat - kaupunkiahan käytännössä hallitsee heidän valitsemansa neuvosto, ja näillä on todennäköisesti myös omat poliisivoimat, jotka toimivat yhteistyössä modejen kanssa. Bio-Klaanin pääadmin on vain nimellisesti kaupungin ylin johtaja - samaan tapaan kuin eduskunta-presidentti -suhde. Jäsenet saavat asunnon (ja elatuksen?) Bio-Klaanilta (woah, nyt se on kommunistinen yhteiskunta) jonka hyväksi he tekevät niinkuin käsketään. Eli kastelevat petunioita ja etsivät Guartsupukkia. Klaanin talous ei kyllä näytä olevan kovin vakaalla pohjalla. Tämä myös selittäisi, miksi suhteellisen harva matoran on Klaanin virallinen jäsen - jäseniksi hakeutuvat ne, jotka joko tarvitsevat erityistä turvapaikkaa tai jotka kokevat pystyvänsä olemaan hyödyksi eri tavoin miten perinteisesti kaupungissa asustelemalla voisi olla. Lisäksi kaikki eivät varmaan halua luovuttaa osaa vapaudestaan Klaanin hämärän triumviraatin mielivallalle.

Arpa on heitetty.
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 424
Paikkakunta: Vorsa

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Pave » 25 Touko 2015, 16:52

Itse olen Maton linjoilla tässä asiassa.
Avatar
Pave
Viestit: 169
Paikkakunta: Hell

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Manfred » 25 Touko 2015, 16:53

Pave kirjoitti:Itse olen Maton linjoilla tässä asiassa.

Sama täällä.
Kuva
Avatar
Manfred
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 174
Paikkakunta: Ei enää Lappi eikä pohjoinen
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Kapura » 25 Touko 2015, 17:12

Kannatus 3x combob.
sometimes / i like fruit snacks
out by / the train tracks
a juice box / and headphones
i enter / the juice zone
Avatar
Kapura
Viestit: 249
Paikkakunta: Kanila

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Keetongu » 25 Touko 2015, 17:54

Matoro vastasi aika hyvin, vaikka korostaisin itse vielä klaanivallan eli adminten ja kaupunginjohdon eroa. En usko, että Admineilla on juuri vaikutusta esim. kaupungin investointeihin noin suoranaisesti, ehkä enemmänkin ulkopuolisen toimijan näkökulmasta. Kaupunkia johtaa demokraattinen parlamentti tai valtuusto. Eli Tawa ei olisi edes nimellisesti kaupungin johtaja, vaan Bio-Klaanin ja linnoituksen johtaja. Kuitenkaan linnoitus ei ole kaupunginvaltuuston valtapiirissä.

Kuitenkin linnoituksen ollessa niin merkittävä tekijä rahoittajana, työllistäjänä ja turvaajana uskon, että yhteistyö on hyvin läheistä - "Raudan sävyisellä merellä" kuvasi tätä aika hyvin, minä annoin oman panokseni poliisiyhteistyöstä "Pimeyden tyynyssä". Onpahan silläkin nyt joku järkevä virka Klaanonissa. Yhteiskuntasopimuksen ollessa keskeisessä asemassa maamme sisäpolitiikan kuumassa pisteessä voisin käyttää sitä tyhmänä vertauksena.

Klaaniin liittymisen varjopuolena on luultavasti juurikin mahdollisuus painostuksesta lähteä vaarallisille tehtäville paikkoihin kuten Xia, XMS Donovan, Nynrah tai Ath-Koro. Jos peruspeikko, arkimatoran tai mikälie keskinkertaiskromidi tykkää elättää itsensä muurarina, leipurina tai vaikka kauneuskirurgina niin sen luulisi olevan parempi vaihtoehto. Kukaan jäsen nyt on tuksin hirveästi rikastunut hommillaan, vaikka kai ne nyt jotain palkkaa saa.

Kaupungin kansalaisen statukseksi riittänee vakituinen osoite kaupungissa tai tiluksilla.

Klaanin taloutta pitänee miettiä. Kai ne pyörittävät sitä kahvion myynneillä.
Avatar
Keetongu
Viestit: 222
Paikkakunta: Loputtoman kuiskeen kanjoni Hervanta-Metrussa
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 25 Touko 2015, 18:13

Keetongu kirjoitti:Klaanin taloutta pitänee miettiä. Kai ne pyörittävät sitä kahvion myynneillä.


Jonkun yksityisetsivän pitäisi alkaa tutkimaan sitä, mistä Klaanin rahat oikein tulevat. Rahanpesua? Merirosvousta? Pörssikeinottelua? Tawalta saattaisi paljastua luurankoja kaapista. Xiantos olikin oikeassa!

Onko Klaanilla maa- tai kiinteistöomistuksia? Verotusoikeuksia? Joku diili kaupungin kanssa, että Klaani suojelee kauppareittejä ja saa siivun tuotoista? Tuottaako linnake oikeastaan mitään materiaalisia hyödykkeitä? Klaanilaisissa on omien alojensa eksperttejä - Kepe, GV & Vaehran, Kapura (I guess?), Kupe jne mutta niillä ei ole näyttänyt olevan kovin laajaa tuotantoa - lähinnä Klaanilaisten omiin tarpeisiin asioiden tekemistä.

Mikä on Laivaston ja Telakan suhde Klaaniin? Ilmeisesti sen komentoketju on suoraan Administo->Tongu->matoranit. Se oli kuitenkin ennen sotaa rahtilaivasto, ja varmaan aika kova sellainen - valtaosa maailman rahdista kuitenkin liikkuu vesiteitse.

Luulen, että Bioarkistot kuuluvat juridisesti Klaanille. En tosin usko, että ne ovat tulonlähde - eiköhän se ole ihan julkinen tieto-aitta.
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 424
Paikkakunta: Vorsa

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Nenya » 25 Touko 2015, 19:21

Keetongu kirjoitti:Klaaniin liittymisen varjopuolena on luultavasti juurikin mahdollisuus painostuksesta lähteä vaarallisille tehtäville paikkoihin kuten Xia, XMS Donovan, Nynrah tai Ath-Koro. Jos peruspeikko, arkimatoran tai mikälie keskinkertaiskromidi tykkää elättää itsensä muurarina, leipurina tai vaikka kauneuskirurgina niin sen luulisi olevan parempi vaihtoehto. Kukaan jäsen nyt on tuksin hirveästi rikastunut hommillaan, vaikka kai ne nyt jotain palkkaa saa.

Mutta toisaalta tuollaisella perusjannalla tuskin on kamalasti riskiä tulla lähetetyksi Destraliin huippusalaiselle tehtävälle. Seulaako Klaani siis kannaltaan hyödytöntä porukkaa ulos, vai ottaako sisään solidaarisuuden nimissä. Ylipäätään Klaanissa tuntuu olevan aika vähän "tavallista" väkeä (nimettyinä) jäseninä. Onko tämä lähinnä tarinankerronnallisista syistä, voiko onko Klaani vain supersotilaiden eliittiklubi?
"The Last Jedi: proper, deliberately malicious Gender Studies invasion."
klaanon-juttujaKuva
Avatar
Nenya
Viestit: 69
Paikkakunta: Tregion
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Keetongu » 25 Touko 2015, 19:40

Veikkaan, että Kaupunki kerää veroja kuten kaupunki kerää. Klaani saa osansa verotuloista kun kaupunki ostaa siltä turvapalveluita, kirjastopalveluita, rakennuspalveluita jne. Klaanilla on takuulla myös omistuksia yrityksissä, osuuskunnissa, maatiloilla jne. Ymmärtääkseni Klaanilla on enemmistöomistus Telakasta ja Laivastosta, vaikka luulen, että ei kokonaisomistusta. Ja Kahvio tekee pirusti pätäkkää.

Tongu on Klaanin nimittämä Telakan pomo, vaikka Tehmut taitaakin tehdä varsinaisen toimitusjohtajuuden. Telakan ja Laivaston Matoranit ovat siis Tongun alaisia yksinkertaisimmassa mahdollisessa muodossa - Työsopimuksella.
Avatar
Keetongu
Viestit: 222
Paikkakunta: Loputtoman kuiskeen kanjoni Hervanta-Metrussa
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Snowie » 26 Touko 2015, 08:36

Itse korostaisin jäsenyyden ideologista pohjaa ja toisaalta muuttuvaisuutta. Näkisin asian niin, että alkujaan kaikki Tawan luokse tulevat olivat "jäseniä", mutta kun linnakkeen ympäristössä alkoi pyöriä kaikenkarvaisia kauppamaakareita ja hyödyn tavoittelijoita, rajautui jäsenyys koskemaan niitä, jotka sitoutuvat Tawan ja Klaanin ideaaleihin. Nyt sota-aikana jäsenyyden velvollisuuspuoli on korostunut. Aiemmin jäsenten tehtävät lienivät luonteeltaan vähemmän sotaretkiä Xialle ja enemmän vinkeitä seikkailuja - diplomatiaa ja ideologisia avustustehtäviä. Periaatteessa siis allekirjoitan jäsenyyden tarkoittavan juuri edellämainittuja asioita, mutta uskon, että sen merkitys on murroksessa ja hahmommekin ovat ihmeissään siitä, mitä se sota-aikana tarkoittaa.

Ja mitä tulee ei kansan- vaan klaanikansantalouteen. Mielestäni Kaupunki saa vaurautensa sijaintinsa takia. Se on pohjoisen ja eteläisen mantereen välissä, tärkeähköjen kauppareittien varrella. Vaikka tuon maailman asukit tuskin pitävät Klaania hyökkäyssotaan kykeneväisenä, lienee linnakkeen turvaama kaupunki suojaisimpia kauppasatamia Välisaarilla. Suurimmat voitot valuvat manterelaisille kauppakilloille ja varmaan jotain kautta aina xialaisille koska kapitalistireptiliaanit pelaavat sikaa, mutta osa varallisuudesta jää Klaanin kaupunkiin. En pitäisi mahdottomana, että Bio-Klaani omistaisi kaupungin sataman ja saisi siten tuloja. Lisäksi/vaihtoehdoksi Telakan Kauppalaivasto on ilmeisesti suurelta osin klaaniomisteinen (Bio-Klaani oli ennen kaupunkia, joten on ymmärrettävää, että meikäläisillä on tärkeitä omistuksia kaupungissa - teoriassahan kaikki tonttimaa kuului alkujaan Tawalle, vaikken uskokaan hänen siitä suuria summia perineen), ja toimiihan Bio-Klaani itsessään pahuksen isona hotellina - tämä on käynyt ilmi useasti tarinamme aikana. Ideologisluonteinen Klaani saa varmasti myös lahjoituksia.

Ruoka taidetaan tuottaa pitkälti Nui-Koron pelloilla ja Ruki-Koron kalapaateilla. Muutenkin Klaani ja kaupunki käyvät kauppaa saaren muiden kylien kanssa, vaikka useimmat saarelaiset omavaraistaloudessa varmasti asuvatkin.
Kuva
Avatar
Snowie
Viestit: 168

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 26 Touko 2015, 11:44

Snowiella erinomainen pointti! Jäsenyyden ideologinen puoli oli asia, jota en tajunnut tällaisena pahana materialistisen historian mietiskelijänä ollenkaan ottaa huomioon, mutta nyt kun sitä ajattelee, se sopii kaikkeen aika kivasti.

Mitä vielä tulee ruoantuotantoon, olen mieltänyt, että saaren lounaisosat (ja vissiin myös kaakkois-) ovat vähintään yhtä tärkeitä viljelysalueita kuin Nui-Koroa ympäröivät pellot. Ne ovat kuitenkin ilmeisesti ilmastoltaan aika kivaa seutua, ja tuota lääniäkin näyttäisi olevan.

Kun kerran Klaani on mantereiden välinen kauppapaikka, kaupungissa taitaa olla normaalisti aika paljon enemmän liikettä ja väriä kuin mitä ropen aikana (kiva juttu nastit!) on ollut. Esimerkiksi tuo Satamakadun tori on tarjonnut aikanaan varmaan aika eksoottiset valikoimat kummankin mantereen herkkuja.

Mites, minkälainen suhde linnoituksella ja kaupungilla on ulkopolitiikassa? Esimerkiksi nykyisessä poikkeustilassa Klaanilla on ilmeisesti johtoasema sotavalmisteluissa, ja Klaanin kaupungin vartiosto on teknisesti moderaattorien alaisuudessa (kuten Allianssi Pommissa näimme).

Ja! Hei! Minkälainen uskonnollinen kuva kaupungissa ja linnakkeessa on? Tarinassa Klaanin "arki-uskonnollisuus" ei ole tullut ihan hirveän selkeästi esille (ehkä se heijastelee monen kirjoittajan uusliberaaleja asenteita uskontoon???), mutta en näe syytä olettaa, että Klaanin kaupunki olisi paljoa sen sekularisoituneempi kuin muutkaan matoran-asutukset Tähden keskellä. Uskonnollisesti keskimääräistä monimuotoisempi se varmasti on - etenkin nyt, kun athismin uskonnollinen pää majailee siellä - kuten kauppasatamat usein olivat, johtuen monesta eri suunnasta tulevista vaikutteista. Tässä tapauksessa Klaani olisi Pohjoisen Mantereen Metru Nui-johtoisen Mata Nuin uskon ja etelästä tulevan vapaamuotoisemman Mata Nui -uskon muodon ristitulessa (ja varmaan kohtaa myös aika paljon vaikutteita vortixxien Suuria Olentoja painottavasta uskosta). Kaupungissa on todennäköisesti tusinoittain erilaisia kappeleita, temppeleitä ja pyhäkköjä vähän joka lähtöön.
Mites, onko olemassa, öh, Bio-Klaanin Mata Nuin piispaa tai jotain ylempää uskonnollista auktoriteettiä (kenties Metru Nuin "kirkon"/Dumen/kukapa Paavi Nui ikinä onkaan nimeämä) joka edustaisi virallisissa seremonioissa Mata Nuin uskoa? Vai onko kaupungin ja linnakkeen suhde uskontoon niinkin sekulaari, ettei uskonto näy julkisessa elämässä (mitä epäilen sangen voimakkaasti)?
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 424
Paikkakunta: Vorsa

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Dr.U » 26 Touko 2015, 12:35

Itse näkisin, että siellä on erilaisia temppeleitä tai palvontapaikkoja, mutta ne ovat aika pieniä. Näkisin systeemin olevan kaupungissa hieman kuin Monikasvoisen jumalan temppelissä. Näkisin myös että lähestyvä talvi ja kauppasaarto ovat vähentäneet kauppiaiden määrää ja samalla myös katukuvassa näkyvien uskontojen.
"Come on Ace! We have a work to do!"
Avatar
Dr.U
Viestit: 219
Paikkakunta: Feterra-Asema

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Keetongu » 26 Touko 2015, 15:37

Temppelikortteli on uusimman karttapäivityksen ainoa joen itäpuolelle piirretty kortteli:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/944 ... akosto.png

Mutta sillä ei ole vielä nimeä, koska en ole keksinyt. Saa ehdottaa. Suurin rakennus on Suuren Hengen temppeli, kolmio on Ath-kappeli, muut sitten vaikka mitä lonkeroherrojen tai suuren sumuhirviön tai Amorannin tai Tulinoidan tai Äijärakin temppeleitä.

Mitä keskimääräisen matoranin uskonnolisuuteen tulee, niin ehkä he palvovat Mata Nuita työnteolla, ehkä joskus käyvät temppelissä ihmettelemässä. Siihen kai Metrulainen uskonnonhaara pitkälti perustuu. Ateisti-matoralainen lienee harvinaisuus, muiden rotujen kesken uskonnottomuus saattaa olla yleisempää. Ei sillä, Bio-klaanin Suuren Hengen ylipappi olisi mainio hahmo. Pitää katsella asiaa.

Moderaattorien ja poliisivartioston suhteen on sanottava, että komentoketjuus on luultavasti säädetty erikseen. Uskoisin U:lla ja ehkä Samella olevan poliisimestareita, pääliköitä ja komisarioita ylempi valta-asema, mutta Bladiksella, Paacolla ja Makella tuskin, ainakaan rikos- ja tutkimusyksiköissä.
Avatar
Keetongu
Viestit: 222
Paikkakunta: Loputtoman kuiskeen kanjoni Hervanta-Metrussa
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 07 Kesä 2015, 11:39

Öh, monenko vuoden bännit Klaanissa saa, jos yrittää murhata toisen klaanilaisen?
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 424
Paikkakunta: Vorsa

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Pave » 15 Kesä 2015, 15:55

Jos bänneillä tarkoitetaan vankilatuomiota, niin uskoisin että, öh, vajaa kymmenen vuotta vankeutta kuulostaa jo joltain. Kun siis ottaa huomioon, ettei Klaanin selliosasto ole mikään suomalainen hyvinvointivaltion vankila, vaan pikemminkin ankea keskiaikaismainen selli.
Avatar
Pave
Viestit: 169
Paikkakunta: Hell

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Kerosiinipelle » 16 Kesä 2015, 16:02

Mitenkäs muuten, onko Klaanilla minkäännäköistä sotilasarvojen järjestelmää? Onko ns. tavallisen väen joukoilla, olettaen että sellaisia on Nazorakeja vastaan muodostettu, tavanomaiset sotilasarvot, joiden ylä/sivu/välipuolella ovat sitten Klaanin jäsen, moderaattori ja admin?
Avatar
Kerosiinipelle
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 98
Offline

Re: Bio-Klaanin sisäpolitiikka

ViestiKirjoittaja Dr.U » 17 Kesä 2015, 00:57

Itse näkisin, että Klaanin n. 50 Toaa ovat ne "supersankari" yksiköt ja niillä olisi korkeampi arvo kuin esimerkiksi matoraneilla, tosin Laivaston kovimmat äijät varmaan ovat saaneet paikkansa kovimpien joukossa.
Admin > Mode > Toa > Matoran se varmaan menee näin yleisesti. On ainakin joskus ollut puhetta että normitoat voisivat klaanissa saada palkkioita siitä kun he pulustuvat linnoitusta/kauppiaita tai jotain muuta. (Kapuralla oli oma sepänpaja, Bloszarkin varmaan teki aseita ja muita keksintöjä, kuten Kepekin. Kupe on Tohtori, Toworu oli taistelupuutarhuri ja Angorangerit ovat tuholaistorjujia. Tärtäläiset taas ovat siivoojia)
"Come on Ace! We have a work to do!"
Avatar
Dr.U
Viestit: 219
Paikkakunta: Feterra-Asema

Seuraava

Paluu Klaanon-keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron