Paluu Klaanon-keskustelu

Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 02 Huhti 2015, 16:21

Kokoan tähän topiciin kaikki kartat, aikajanat, fiktiiviset historiantekstit ja muun ihanan Bionicle-oheissälän mitä olen jo tehnyt ja mitä tulen tekemään. Ihan vain koska on kätevää että nämä ovat kaikki jossain yhdessä paikassa. Lisäksi, tämä voi vaikka toimia YLEISENÄ BIONICLE-HISTORIA JA -MAAILMANRAKENNUS -topicina kaikille kiinnostuneille.

Tekstejä:
Matoran-universumin ongelmia: Mikseivät tuliaseet ole syrjäyttäneet lähitaisteluaseita?
Maailman Neutraali Aikakirja - aikajana ja suurinpiirteinen maailmanhistoria.
Aikajanatopic
Sodan Ajan Historiat - Kuuden Kuningaskunnan sotien historia. Vuosiluvut vääriä, ja tietyt yksityiskohdat eivät ole enää paikkaansapitäviä, sillä uusia lähteitä on paljastunut.


Karttoja:
MAAILMANKARTTA V2
Maailmankartta.
Maailmankartta nimillä. Unohdin nimetä Torangan, pahoitteluni.
Kulttuuri-alueet näyttävä kartta.

Muuta sälää:
Pienimuotoinen tutkimus toa-anatomiasta.

Liitteet:
Tutkimus elementaali-inversiosta feat. Kapura
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 10 Huhti 2015, 16:50

"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Kapura » 10 Huhti 2015, 19:57

-6/6 ei mainintaa tosi hypoteettisista METEORITYKEISTÄ

Spoileri
mikä vittu on meteoritykki
Sulje spoileri
sometimes / i like fruit snacks
out by / the train tracks
a juice box / and headphones
i enter / the juice zone
Avatar
Kapura
Viestit: 250
Paikkakunta: Kanila

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 27 Heinä 2015, 14:05

lisäsin liitteet ykkösviestiin
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 08 Joulu 2016, 15:26

Muutama sananen Klaanonin maailman teknologiasta, sodankäynnistä ja väestörakenteesta.

Dilemma Bioniclen tuliaseista on vanha ja paljon puhuttu. Tai tarkemmin, haarniska-tuliase-miekka-ongelma – miksei kaikilla ole vain pyssyjä? Olen argumentoinut asiasta aiemmin tarkemmin. Tässä keskityn eri näkökulmaan.

Varhaisen uuden ajan (1400-1600) sodankäynti muistuttaa todella paljon sitä, miltä se vaikuttaisi myös BIONEICLE-toimintafiguurien maailmassa. Ensinnäkin, tässä vaiheessa levyhaarniska alkoi olla kaikkialla – sitä oli kasaantunut keskiajan aikana koko ajan enemmän, ja sitä oli yhä halvempi valmistaa. Kyseisen ajanjakson aikana lähes jokainen sotilas käytti paljon haarniskaa. Juuri tästä syystä kilvet katosivat taistelukentältä – haarniska ajoi saman asian.

Aseet muuttuivat. Tuli tuliaseet ja ensisijaiseksi taisteluaseeksi muodostuivat hilparit ja pitkät keihäät. Kaikki kaksikätisiä aseita, joilla saattoi tökkiä läpi haarniskoiden haavoittuvista kohdista. Miekat vähenivät samaan tahtiin raskaan, aatelisen ratsuväen kanssa. Hakapyssyt – ensimmäiset kiväärin roolia täyttävät tuliaseet – eivät olleet vielä kyllin tehokkaita, etteikö haarniska olisi suojannut niiltä etäisyyden päästä, eivätkä tykit olleet vielä niin halpoja, että niiden massakäyttö olisi dominoinut taistelua.

Siinä missä meidän maailmamme kehittyi eteenpäin enimmäkseen Euroopan kiihtyvän väestönkasvun ansiosta, Klaanonin maailmassa ei ole merkittävää väestönkasvua. Pääsyy musketin menestykselle oli se, että mies, koulutus ja musketti tekee paljon tuhoa suhteessa sen hintaan. Se toimi maailmassa, jossa sotilas oli halpa luonnonvara. Väestö kasvoi, armeijat kasvoivat, sotilaita oli enemmän, laitettiin paljon tuliaseita niin ei tarvinnut kallista koulutusta tai haarniskaa. Homma meni lopulta vallankumous-Ranskan kaltaisissa huvipuistoissa naurettavaan mittakaavaan.

Sen sijaan Klaanonissa elämme yhä eräänlaista kiihdytettyä 1500-lukua, kieltämättä tietyillä uniikeilla mausteilla. Ei ole juuri massa-armeijoita – nazorakit ja vahkit ovat tässä poikkeus. Suuri osa sotimisesta hoidetaan palkkasotureilla, kuten käsittelemäni ajanjaksonakin. Sotilaat ovat vähenevissä määrin aristokraattiritareita ja enenevissä määrin ammattisotilaita, jotka ottavat rahaa palveluksistaan.

Ei väestönkasvua tarkoittaa ei massa-armeijoita. Siten tuliaseiden suuri yleistyminen ei voisi tapahtua ainakaan samasta syystä ja samalla motivaatiolla kuin se oikeasti tapahtui. Onkin perustellumpaa, etenkin taikateknologialla, väittää, että Klaanonissa tekninen kehitys on jatkunut säilyttäen taistelukentän status quon, jossa vahvasti haarniskoituneet tyypit mättävät toisiaan pyssyillä ja isoilla, haarniskan lävistämiseen suunnitelluilla lähitaisteluaseilla.

Sekä zamor että rhotuka ovat loistavia haarniskaa vastaan. Toinen menee sen sisään ja toinen ampuu energia-ammuksia. Siinä lisää syitä, miksi pieniä metallijuttuja ampuvissa pyssyissä ei ole ihan liikaa järkeä tai kysyntää.

Matoran-universumin saaristoisuus tarjoaa myös lisämausteensa. Ratsuväkikulttuuri on paljon vähäisempi osa sotilasperinnettä mantereita lukuunottamatta. Sen sijaan lähes jokainen hallitsija tarvitsee laivaston.
Entä kun kaikilla on luontaisesti melko paljon rautaa päällä? Vesi ei varmastikaan ole kovin kiva asia, etenkään sinne putoaminen. Kaukau on aina ollut aika masentava naamio, mutta tästä näkökulmasta ymmärtää, miksi se on yksi ”perusnaamioista”: hukkuminen on kamalaa ja uimataito on varmasti paljon vähäisempää suurella osalla bonkkeleita. Kun sitten kaikki liikenne kuitenkin tapahtuu vesitse, on pakko vähän riskeerata.

Merirosvotkin sopivat rinnastukseen uuden ajan alusta. Aikana, jolloin voimakkaat, keskitetyt valtiot olivat harvinaisia, palkkasoturijoukkojen lisäksi merirosvous oli yleistä. Gotlanti oli 1400-luvulla piru vie Itämeren Tortuga, kaikkien paheiden pesä.

Sen sijaan matkustaminen tapahtuu melko 1800-luvun hengessä. Höyrylaivat ovat yleisiä (BKS Hildemar, Klaanin Laivasto) ja syystä. Miellän, että suurin osa meriliikenteestä tapahtuu höyrylaivoin tai purjelaivoin. Jotain ihme reaktorijuttuja on vain jollain liskoilla. Junaverkko on uusi juttu Eteläisellä mantereella. Teollistuminen on jo tapahtunut Xialla. Kaikki se kuitenkin on tapahtunut ilman massiivista väestönkasvua (joka on sinänsä mielenkiintoinen ongelma), joten sodankäynnistä ei tule sellaista massasotaa, jonka teollistuminen toi Eurooppaan mukanaan. Raskas tykistö, pommitukset ja muut suuria joukkoja vastaan kehitetyt asiat eivät varmasti tule koskaan olemaan niin suuria asioita, koska ei ole juuri massa-armeijoita.
Sodankäynti pysyy pienempien, ammattilaisjoukkojen konflikteina. Poikkeuksia tähän ovat tietysti Metru Nui (mikä oli kahden maailman teknisesti kehittyneimmän valtion välienselvittely) ja sisällissodat kuten Zakaz.

Klaanonin hallitsijatkin ovat hyvin valituksen aikaa. Klaanissa on jonkinlainen neljän hengen valistunut itsevaltius, jolla on vasallina neuvoston johtama kaupunki. Metru Nui on teokratia. Suuri osa maailmasta on pikkuvaltioiden täplittämää maaseutua tai kauppakaupunkeja. Kuulostaa ihan myöhäiskeskiajalta.

Sainpas sen pois päästäni. Kysymyksiä otetaan nyt vastaan!
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 19 Huhti 2017, 14:23

Niille, jotka eivät huomanneet: tein uuden kartan. Mutta!
Aloin laskemaan juttuja!

KLIK.

Maailman mittakaavan lähtökohta minulle on Faberin kuva, jossa robotti makaa Euroopan päällä. Siinä näemme, miten robotin pää on Tanskan kokoinen - eli siis se alue, jonka Mata Nui peitti.
Metru Nuin kerrotaan kaanonissa olevan mitoiltaan tyyliin 65 km kertaa 36 km, joka tekee siitä pinta-alaltaan hieman Lontoota pienemmän alueen, noin neljä kertaa Helsingin kokoisen. Metru Nuin kupoli - Tanska - on noin 330 km pitkä. Se tekisi keskikupolista noin 800 km pitkän ja Klaanista jotain kaksi kilometria samassa mittakaavassa. Voi ei, eihän se toimi!

Se, että Klaanin saaren pitää olla samaan aikaan melko merkityksetön että järkevän kokoinen on ehkä eniten mutkistava tekijä, mutta se luonnistuu helposti. Lopulta on aika luonnollista, että Metru Nuilaiset tekevät omasta kupolistaan isomman kuin se oikeasti on suhteessa muuhun maailmaan. Onhan Mercatorin karttaprojektiossakin Eurooppa ja Pohjois-amerikka niitä köyhiä maita isompia.

Minkä kokoinen Klaanin saaren pitäisi olla? Saarta on kävelty päästä päähän jonkin verran, paikoitellen hyvin nopeasti. Minä lähtisin arviosta, joka laittaisi Klaanin saaren noin kaksi kertaa Metru Nuin saaren kokoiseksi - silloin Klaani olisi, öh, noin Kajaanin kunnan kokoinen. Se saattaa olla edelleen liian pieni tarinaamme, mitä mieltä olette? Tuon yhden kajaanilaisen mielestä se kuulostaa järkevältä.

No, joka tapauksessa, jos lähden jatkamaan ajatuksella, että Metru Nuin kupoli on noin kaksi kertaa suurempana kuvattu kuin se oikeasti on, voidaan kaksinkertaistaa kaikki muun maailman mitat, jotka on johdettu Metru Nuin kupolin koosta. Tässä vaiheessa karkaamme Faberin kartalta hieman, sillä robotin torsoa pitää kasvattaa. Tällä mittakaavalla maailman kaksi suurinta maamassaa, mantereet, olisivat noin Valko-Venäjän ja Ranskan kokoiset.

Tässä kontekstissa on hyvä mainita, että laskin purjelaivojen ja varhaisten hyöryalusten keskimääräiseksi matkanopeudeksi noin 250 km vuorokaudessa. Tässä mittakaavassa keskikupolin halkaisija olisi noin 1800 km, joten sen päästä päähän purjehtiminen (tai esimerkiksi matka Metru Nuille) veisi jotain viikon.

Näin sain maailman yhteispinta-alaksi karkean arvion 794 500 km2.

Seuraavaksi, aiheesta väestö.

Käytin pohja-aineistona myöhäiskeskiajan ja uuden ajan alun väestömääriä ja kaupunkiväestöjen määriä. Osviittaa: 1400-luvulla Ranskan väestöntiheys oli noin 100 asukasta per neliökilometri. Se oli Euroopan mittakaavassa melko väkirikas. Väkiluku tuolla väestöntiheydellä ja pinta-alalla olisi noin 79 miljoonaa.

Pinta-alasta pystyy laskemaan suuntaa-antaman väkimäärän ruoantuotannon pohjalta, kun teen joitakin oletuksia:
- Viljely toimii tässä maailmassa melko samalla tavalla kuin historiallisesti uuden ajan alussa
- Ruoan kulutus on samankaltainen kuin ihmisilläkin, tai ainakin suhde viljeltävässä maassa ja siinä, miten monta henkilöä se ruokkii
- Suurin osa maailman pinta-alasta käy viljelyyn tai kalastukseen
Kun laskee keskiarvosta, että neliökilometri viljelysmaata elättää 120 ihmistä, maailman potentiaalinen väkiluku ruoan pohjalta olisi jotakin 81 miljoonan luokkaa.

Laskeskelin omista aatteistani, että maailman väestöstä noin 15 milj asuu kaupungeissa, joka tekisi kaupunkiväestön osuuden maailman väestöstä 18%.

Pyörittelin väkilukuja jo jokin aika sitten tässä taulukossa, ja se sopisi aiempiin laskelmiini. Maailman väestöstä 30 miljoonaa on matoraneja, 16 milj titaaneja, 12 milj vortixxeja, steltläisiä 9 milj, skakdeja 7 milj ja muita muutamia miljoonia.

Ei mulla oikein muuta.

EDIT: Onpas! Mietiskelin juuri uutta ajanlaskusysteemiä. Se johtuu enimmäkseen siitä, että minusta vuosiluvut 0-1980 tuntuvat... halvoilta. Se, että Metru Nuin sota osuu 1940-luvulle on toisaalta hauskaa, mutta tuntuuhan se vähän tyhmältä. Se rinnastaa omaa maailmaamme tuohon maailmaan vähän liikaa.

Aloin leikkimään aikajanalla ja päädyin ajatukseen, että Metru Nuilaisessa historiankirjoituksella aikajana jaettaisiin 600 vuoden kausiin (koska 6), joita aikajanalle mahtuisi 4. Aikajanani pysyisi periaatteessa samana, mutta ilmaisutapa muuttuu: sen sijaan, että vuosi on 1788, siitä tulee 4:188. Vuosi 376 taas olisi 1: 576.

Selitän tämän. Noin 2000 vuotta pitkä aikajanani, joka on saatu aikaan jakamalla Gregin aikajanan pituus 20:lla. Versio, jossa se jaetaan 600 vuoden kausiin, ns. aikoihin kuten Kuningaskuntien aika ja niin edespäin, alkaa vuodesta -200 (1:0). Ensimmäinen aika päättyy vuonna 400 (eli 1:600), kun Kuusi Kuningaskuntaa hajoaa, Matoran-sisällissota tapahtuu ja maailma muuttuu muutenkin. Toinen aika on vanhalla aikajanalla 400-1000. Kolmas 1000-1600. Neljäs, jota eletään nyt, on alkanut vuodesta 1600. Klaanonissa eletään siis suurinpiirtein vuotta 4:387 tai jotain sinnepäin; Metru Nuin sota tapahtui 4:340. Eli ensinumero ilmaisee monennestako ajasta on kyse, ja jälkimmäinen luku nollasta kuuteensataan kertoo monesko vuosi on.
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Snowie » 19 Huhti 2017, 16:52

Matoro TBS kirjoitti:Pinta-alasta pystyy laskemaan suuntaa-antaman väkimäärän ruoantuotannon pohjalta, kun teen joitakin oletuksia:
- Viljely toimii tässä maailmassa melko samalla tavalla kuin historiallisesti uuden ajan alussa
- Ruoan kulutus on samankaltainen kuin ihmisilläkin, tai ainakin suhde viljeltävässä maassa ja siinä, miten monta henkilöä se ruokkii
- Suurin osa maailman pinta-alasta käy viljelyyn tai kalastukseen
Kun laskee keskiarvosta, että neliökilometri viljelysmaata elättää 120 ihmistä, maailman potentiaalinen väkiluku ruoan pohjalta olisi jotakin 81 miljoonan luokkaa.


Nyt täytyy tarttua tähän.

Mielestäni mikään tarinassamme/kaanonissa/maailmanrakennuksessa ei viittaa siihen, että ruoan kulutus oli mitään ihmisiin verrattavaa. Kaikista tunnetuista hahmoista vain rahtunen on maanviljelijöitä, mutta oletustesi varassa melkein kaikkien pitäisi sitä tehdä. Esimerkiksi Mata Nuin asukkaista melkein kaikkien olisi pitänyt paahtaa pellolla, sikäli kun heidän ruoantuotantonsa ja ruoan kulutuksensa olisi meidän tasollaan. Aion olla eri mieltä.

Itse puollan ajatusta, että biomekaanisten henkilöiden ruoankulutus on paljon omaamme pienempää (missä on biologisestikin varmaan järkeä, koska niillä on vähemmän solukoita, tai jotain?). Ennen kaikkea olen tätä mieltä sen takia, että noiden kulttuuri ei ole koskaan vaikuttanut erityisen agraariselta. Toki voi olla niinkin, että tarinamme nyt vain sattuu osumaan sangen kaupunkimaisille aluille, mutta itse pidän ajatuksesta, että esimerkiksi matoraneilla on voimakkaat käsityöläisidentiteetit. Jos sitoudumme samaan ruoantuotanto-/kulutusmeininkiin kuin ihmisillä, sidomme tosi isosti käsiämme sen suhteen, miten tuo maailma toimii.

Kannatan ajatusta, että hahmojen (tai erityisesti ainakin matoranien!) ruoankulutus on siis merkittävän verran omaamme pienempää. Peltojahan on kuvailtu tuonne aika vähän, ja kaanon-kamakin tuntuisi viittaavaan jonkinlaiseen hedelmäpohjaiseen ruokavalioon (kai?). Puollan ajatusta, että keskimääräisessä matoran-kylässä (sanotaan vaikka pohjoisella mantereella) on jonkinlainen hedelmätarha/puutarha, sekä tietty keräilyä ja metsästystä, mutta ei niinkään valtavia peltoja. Näin ollen suurin osa tuon maailman hahmojen ajasta ei menisi peltotöihin, ja yhtään isompien asutuskeskusten ei täytyisi olla välttämättä peltojen ympäröimiä.

Tämä on myös tarinankerronnallisesti mielestäni kivempaa, koska oletus "Suurin osa maailman pinta-alasta käy viljelyyn tai kalastukseen" on suoraan sanottuna tarinankerronnallisesti vähän tylsä. Se jättää maailmamme käymättömät korpimaat aika mitättömiksi, ja minä ainakin kuulun siihen puolueeseen, jonka mukaan aika suuri osa tuota maailmaa on villiä ja luonnontilassa.

Mainittakoon, että kahden näistä oletuksista (ruoankulutus on meidän luokkaa, suurin osa pinta-alasta käytetään ruoantuotantoon) hylkääminen oikeastaan kumoavat toisensa. Jos ne syövät vähemmän, erämaata saa olla enemmän, ja muut laskelmat voivat pysyä muuttumattomina.

Tämä oli ensimmäinen huomioni, muitakin seurannee! Liittyen esimerkiksi mittakaavaan.

Pahoittelen hätäistä muotoilua, on olemassa pieni mahdollisuus, että kirjoitin tämän töissä.
Kuva
Avatar
Snowie
Viestit: 168

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Matoro TBS » 19 Huhti 2017, 17:45

Kiitos huomiosta! Hyvä pointti, ja maailman luonnontilaisuus on asia, jota en itse asiassa miettinytkään. Tiedämme kuitenkin, että rahi-hyökkäykset, Frostelusit, Visorakit ja ties mitkä asiat tuntuvat olevan ongelma kaikissa yhteyksissä - maailmassa tuntuu olevan täysin normaalia, että parvi vaarallisia raheja vaanii jokaisessa läheisessä metsässä. Tuo maailman tietty koskemattomuus tai ainakin kesyttämättömyys on asia, jota ei ole Klaanonissa ihan hirveästi näkynyt alkupuolen jälkeen, ja usein unohdetaan (kuten nyt), vaikka sen pitäisi olla maailman näkökulmasta aika iso juttu.

Kuten sanottua, lähdin oletuksista, ja minusta on tosi hyvä, että niitä kyseenalaistetaan. Vaikka sitten ajatuksesi, kuten sanoitkin, lopulta kind of kumoaa muutoksen tarpeen, kun hahmot samaan aikaan tarvitsevat vähemmän ravintoa mutta myös pienempi osa maasta on sen hankkimiseen varattu.

Ruoan kulutus on yksi niistä Bionicle-hahmojen biologiaan liittyvistä asioista, joista ihmisillä on aika paljon erilaisia mielikuvia, ja joista olisi kiva saada aikaan keskustelua. Se on kuitenkin aika olennainen tekijä, joka vaikuttaa hahmojen pääkopassa olemiseen ja tapaan ajatella.
"We've always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. "
Avatar
Matoro TBS
Historiahirnahdus Historiahirnahdus
Viestit: 425
Paikkakunta: Vorsa

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Guardian » 20 Huhti 2017, 12:27

Scifi-kirjailijana (kohta myös oikeasti!) minulla ei tunnetusti ole mitään aavistusta, miten mittakaavat toimivat enkä osaa arvioida realistisesti edes matkaa sängyltäni tuohon K-Marketiksi spraymaalattuun Siwan mätänevään raatoon, ja, toisin kuin Greg, minä sentään edes myönnän sen.
Asetun tässä tapauksessa sivuun ehkä jo niistä syistä, etten oikein saa iloa tarkoista mittakaavoista bonkle-maailmassa. Olen myös aina nauttinut siitä implikaatiosta että hyvin suuri osa matoran-universumia on hyvin kesyttämätöntä ja ns. Metru Nui-Xia-Steltin "sivistyksen triadin" ulkopuolella. Minusta on todella siistiä että noin tarkat mitat maailmasta on mahdollista ja helppoa laskea hahmottamisen avuksi, mutta minun tapauksessani ne tekevät kaikesta vain vähemmän kiinnostavaa. Ranskan kokoinen Eteläinen Manner aiheuttaa minussa lähinnä tarinallista klaustrofobiaa. Vaikka Ranskakin on iso ja suhteellisen vaikeasti hahmotettava maamassa, määrittää se päässäni itsensä jo aika paljon paremmin kuin se aivan valtava aavikoilla ja viidakoilla täytetty jättiläismäinen suuri tuntematon, jonka kaltaisena Eteläisen Mantereen näen.

Varmaan suurimman osan meistä mielestä Bioniclessa viehätti alusta asti mysteeri. Se että maailma tuntuu isolta, pelottavalta ja etenkin selittämättömältä on minulle tärkeää. Vaikka Mata Nuin mittakaava on Faber-Jeesuksen alkuperäismateriaalia, tiedostan kuitenkin että kaikki taustatavara ei ole tarkoitettu viimeiseksi sanaksi siitä miten asiat ovat. Mata Nuin mittakaava ei päätynyt olemaan kovin olennainen osa sarjan mystiikkaa ja se tuskin sellaiseksi tarkoitettiinkaan. Kun alussa luojajumalat Legolla mitoittivat robojumalan, ajatuksena oli kuitenkin joka tapauksessa paljon pienemmän mittakaavan tarina. Silloin kun Matoran-universumi alkoi laajentua valtavaksi monikansaiseksi kokonaisuudeksi, jolla on monimutkainen kulttuurihistoria, alkoi tuo raami olla aivan liian pieni.

Tämä on ehkä kontroversiaali lausunto, mutta tarinankertojalle aivan pakollinen sisäistää: Edes "alkuperäismateriaalin" ei tarvitse olla pyhää silloin kun se estää tarinaa kasvamasta siihen suuntaan, johon se ehkä voisi tai haluaisikin kasvaa. Vai onko joku sitä mieltä että George Lucas teki tyhmästi kun ei pitänyt ihan täysin kiinni kaikista tarinallisista implikaatioista, jotka viljeli alkuperäiseen Star Wurssiin?

Henkilökohtaisesti haluan joko kasvattaa Mata Nuita päässäni aivan jäätävän paljon isommaksi tai sitten järkeillä kompromissinomaisesti, että robottijumala on isompi sisältä kuin ulkoa.

Ei lisättävää ravintokulttuurikeskusteluun ainakaan välittömästi.
Avatar
Guardian
hevosia hevosia
Viestit: 385
Paikkakunta: En Voi Vastata Tuohon Kysymykseen

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Kerosiinipelle » 20 Huhti 2017, 12:57

Kartasta olen aivan samaa mieltä kuin G. En näe meille mitään syytä luoda minkäännäköisiä virallisia karttoja esimerkiksi Mata Nuin jaloista varsinkaan, koska kyseessä on juurikin suurilta osin kartoittamaton alue (en kuitenkaan kiistä, etteivätkö tässä olisi myös henkilökohtaiset intressit kyseessä).

Miellän myös maailman huomattavasti suuremmaksi kuin tuo. Headcanonissani matka Metru-Nuilta eteläisimpään varpaaseen on lähes sama kuin Maapallon napa-alueelta toiselle. Tällöin Eteläinen manner esimerkiksi olisi noin Kiinan kokoinen - mikä mielestäni toimii paljon paremmin kuin jos se olisi Ranskaan verrattavissa. Ranska ei ole sellainen valtava maamassa, joka Eteläisen mantereen tulisi olla. G:n "tarinallinen klaustrofobia" on juuri oikea ilmaus.

Lisäksi, näin Discordin lokissa jonkinnäköisen kartan, jossa oli nimettynä paljon paikkoja, joissa ei ole Klaanonin aikana käyty eikä tulla käymään. Tämä myös on tämänhetkiselle tarinallemme aivan tarpeetonta, ja luo täysin turhia rajoitteita. Paljon parempi olisi luoda uudet paikat tarpeiden ehdoilla; ymmärrän että koherentin maailman rakennus on hauskaa, mutta noin isoja juttuja ei pitäisi lyödä lukkoon jos ne voivat vaikeuttaa asioita myöhemmin. Ei arbiträärisesti jossain Google Drive -kartassa arvottuja Eteläisen mantereen sisämaan kaupunkien nimiä voi muistaa sitten jos tai kun niitä joskus tarvitsee, tai voi käyttää, jos ne eivät enää pelaakaan yhteen uusien ideoiden kanssa.

Ja Klaanin saari on mielestäni tuonkokoisena kauppa-asemana ja ylipäätään saarena liian iso poliittinen tekijä. Jos katsotaan noita Discord-kuvissa olleita kauppareittiviivoja, vaikuttaisi siltä, että Klaanilla olisi aivan valtava sana siinä, mitä kahden suurimman mantereen välillä tapahtuu.

Ravintokeskusteluun: Vaikka Snöö tämän jo totesi, en myöskään hyväksy väittämää, että "suurin osa maailman pinta-alasta" olisi viljeltyä. Näkisin että maanviljelyyn asti päässeet ns. sivistyneet alueet ovat pitkälti pohjoisemman popotinpuoliskon juttu, eivätkä sielläkään aivan niin laajalle levittäytyneitä.
Avatar
Kerosiinipelle
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 99
Offline

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Guardian » 20 Huhti 2017, 13:02

Sen verran täytyy kartta-asiasta sanoa että minusta on tosi hauskaa että meillä on iso kasa nimettyjä paikkoja ja koherentimpi maailma, mutta se ei saa eikä sen tarvitse olla rajoite. Näen karttojen rakentamisen ja taustainfon keruun enemmän asiana jonka pitää palvella tarinaa eikä toisin päin.

Eli se, että noita karttoja on, ei tarkoita ettei sinne saisi iskeä vaikka saaria, joita ei ole siellä vielä missään muodossa.
Avatar
Guardian
hevosia hevosia
Viestit: 385
Paikkakunta: En Voi Vastata Tuohon Kysymykseen

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Kerosiinipelle » 20 Huhti 2017, 13:13

Guardian kirjoitti:Sen verran täytyy kartta-asiasta sanoa että minusta on tosi hauskaa että meillä on iso kasa nimettyjä paikkoja ja koherentimpi maailma, mutta se ei saa eikä sen tarvitse olla rajoite. Näen karttojen rakentamisen ja taustainfon keruun enemmän asiana jonka pitää palvella tarinaa eikä toisin päin.

Eli se, että noita karttoja on, ei tarkoita ettei sinne saisi iskeä vaikka saaria, joita ei ole siellä vielä missään muodossa.


Toki, suurimmat ongelmani ovat lähinnä tuon Eteläisen mantereen sisämaan kaupunkiryppäässä ja siinä, miten tarkkaan jaloissa olevat saaret on merkitty. Jos haluamme tehdä karttoja, minusta olisi juuri mysteerin säilyttämisen kannalta hauskaa, että ne olisivat tarkkuudeltaan sellaisia, mitä Klaanilaisten maailmanpiirissä saatettaisiin piirtää. Rajat ja rannikot epämääräisiä ja todennäköisesti vääriä, kaupunkien nimet vääristyneet alkuperäisistä ja sijainniltaan tuhansia kilometrejä sivussa, koska niistä on vain kuultu tarinoita. Toki näitä karttoja voi aina tarpeen mukaan muokata, mutta tämänhetkisissä oleva implikaatio tarkkuudesta on mielestäni pois mysteeristä.

EDIT: Tietysti voin vain kuvitella tämän implikaation, mutta se tulee automaattisesti aina, kun maailmanrakennusta tehdään tarinan ulkopuolella.
Avatar
Kerosiinipelle
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 99
Offline

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Killjoy » 20 Huhti 2017, 13:16

Täysin mielipiteisiin kantaa ottamatta tahdon muistuttaa, että eikös noiden karttojen ollut tarkoitus olla Metru Nuilaisten maailmankäsitys? Eli ei mikään meille Klaanoninen kartta vaan nimenomaan, miten ne tuolla pohjoisessa piirtävät maailman. Ei meillä ole syytä olettaa, että ne (varsinkaan etelän osalta) edes vastaavat todellisuutta.
Avatar
Killjoy
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 256
Paikkakunta: МОЯГОЯ
Offline

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Kerosiinipelle » 20 Huhti 2017, 13:19

Killjoy kirjoitti:Täysin mielipiteisiin kantaa ottamatta tahdon muistuttaa, että eikös noiden karttojen ollut tarkoitus olla Metru Nuilaisten maailmankäsitys? Eli ei mikään meille Klaanoninen kartta vaan nimenomaan, miten ne tuolla pohjoisessa piirtävät maailman. Ei meillä ole syytä olettaa, että ne (varsinkaan etelän osalta) edes vastaavat todellisuutta.


Tuossa tapauksessa en näe, miksi Metru Nuin asukeilla olisi edes minkäänlaista arvausta siitä, miltä jaloissa näyttää. Tämä liittyy tuohon arviooni maailman koosta: noin etelässä eivät Metru Nuilaiset tai edes heidän tuntemansa kansat ole voineet liikkua niin paljoa, että olisi mahdollista, että kartassa olisi muuta kuin valkoista, joitakin yksittäisiä rantaviivoja, muutamia tosi villejä arvauksia ja varoituksia merihirviöistä. GPS:ää, satelliittikuvia ja tarkkoja mittalaitteita kun ei tuossa maailmassa ole.
Avatar
Kerosiinipelle
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 99
Offline

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Killjoy » 20 Huhti 2017, 13:24

Kerosiinipelle kirjoitti:
Killjoy kirjoitti:Täysin mielipiteisiin kantaa ottamatta tahdon muistuttaa, että eikös noiden karttojen ollut tarkoitus olla Metru Nuilaisten maailmankäsitys? Eli ei mikään meille Klaanoninen kartta vaan nimenomaan, miten ne tuolla pohjoisessa piirtävät maailman. Ei meillä ole syytä olettaa, että ne (varsinkaan etelän osalta) edes vastaavat todellisuutta.


Tuossa tapauksessa en näe, miksi Metru Nuin asukeilla olisi edes minkäänlaista arvausta siitä, miltä jaloissa näyttää. Tämä liittyy tuohon arviooni maailman koosta: noin etelässä eivät Metru Nuilaiset ole voineet liikkua niin paljoa, että siellä olisi mahdollista olla kartassa muuta kuin valkoista ja joitakin yksittäisiä rantaviivoja. GPS:ää, satelliittikuvia ja tarkkoja mittalaitteita kun ei tuossa maailmassa ole.


No ei mikään kartta varmastikaan perustu yhden osapuolen tutkimiin alueisiin. Varmasti joku nero eteläiseltä mantereelta on käynyt tekemässä tutkimusmatkoja ja niiden perusteella käynyt tekemässä suurpiirteisiä ääriviivoja. Kartat ovat tuossa maailmassa väkisinkin outoja pitkien aikojen kollaasiprojekteja ja yksittäisten alueiden piirroksia ollaan aikojen saatossa jaettu eteenpäin ja sitä kautta ollaan yritetty saada kasaan jonkinlaista kokonaiskuvaa.

Minusta on ihan perusteltua, että siellä jaloissa ovat nyt ainakin nuo asiat, jotka ihan Bioniclen virallisessakin Matoran Universumin kartassa ovat ja, että yleinen käsitys maailmankartoissa on, että ainakin tuon muotoisia saaria siellä on. Vähän tutkittuna alueena on myös ihan perusteltua väittää, että totta kai siellä on paljon enemmänkin sälää, mutta nämä meille näkyvät ovat ne, joiden kautta joku joskus historian aikana on purjehtinut.

EDIT: Ja vielä lisäisin, että kartta ei mielestäni tarkoita, että tiedämme mitä etelässä on. Vain sitä, että purjehtijat ovat osanneet ääriviivojen piirtämisen simppelin taidon.
Avatar
Killjoy
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 256
Paikkakunta: МОЯГОЯ
Offline

Re: Historiakostajan maailmanrakennusnurkkaus

ViestiKirjoittaja Kerosiinipelle » 20 Huhti 2017, 13:45

Killjoy kirjoitti:
Kerosiinipelle kirjoitti:
Killjoy kirjoitti:Täysin mielipiteisiin kantaa ottamatta tahdon muistuttaa, että eikös noiden karttojen ollut tarkoitus olla Metru Nuilaisten maailmankäsitys? Eli ei mikään meille Klaanoninen kartta vaan nimenomaan, miten ne tuolla pohjoisessa piirtävät maailman. Ei meillä ole syytä olettaa, että ne (varsinkaan etelän osalta) edes vastaavat todellisuutta.


Tuossa tapauksessa en näe, miksi Metru Nuin asukeilla olisi edes minkäänlaista arvausta siitä, miltä jaloissa näyttää. Tämä liittyy tuohon arviooni maailman koosta: noin etelässä eivät Metru Nuilaiset ole voineet liikkua niin paljoa, että siellä olisi mahdollista olla kartassa muuta kuin valkoista ja joitakin yksittäisiä rantaviivoja. GPS:ää, satelliittikuvia ja tarkkoja mittalaitteita kun ei tuossa maailmassa ole.


No ei mikään kartta varmastikaan perustu yhden osapuolen tutkimiin alueisiin. Varmasti joku nero eteläiseltä mantereelta on käynyt tekemässä tutkimusmatkoja ja niiden perusteella käynyt tekemässä suurpiirteisiä ääriviivoja. Kartat ovat tuossa maailmassa väkisinkin outoja pitkien aikojen kollaasiprojekteja ja yksittäisten alueiden piirroksia ollaan aikojen saatossa jaettu eteenpäin ja sitä kautta ollaan yritetty saada kasaan jonkinlaista kokonaiskuvaa.

Minusta on ihan perusteltua, että siellä jaloissa ovat nyt ainakin nuo asiat, jotka ihan Bioniclen virallisessakin Matoran Universumin kartassa ovat ja, että yleinen käsitys maailmankartoissa on, että ainakin tuon muotoisia saaria siellä on. Vähän tutkittuna alueena on myös ihan perusteltua väittää, että totta kai siellä on paljon enemmänkin sälää, mutta nämä meille näkyvät ovat ne, joiden kautta joku joskus historian aikana on purjehtinut.

EDIT: Ja vielä lisäisin, että kartta ei mielestäni tarkoita, että tiedämme mitä etelässä on. Vain sitä, että purjehtijat ovat osanneet ääriviivojen piirtämisen simppelin taidon.


Virallinen Matoran-universumin kartta näyttää mielestäni juuri sopivan alkeelliselta. Etelän tunnetut saaret ovat isoja könttejä kätevissä jonoissa, aivan kuin joku olisi vain seilannut suoraa viivaa niiden ohi ja vastakkaista rannikkoa takaisin. Kun taas näissä kartoissa esimerkiksi pikkusaaria on merkattu etelään todella paljon; en usko, että kukaan kartanpiirtäjä olisi voinut löytää niitä noin montaa. Tämä tietysti riippuu siitä, miten ahkerasti tuota maailmaa on kartoitettu.

Jos tarinamme sijoittuu noin meidän maailmaamme vastaavalle 1980-luvulle, kuten Maton aikajana ehdottaa, miinus satelliittikuvat ja GPS, voisi kartta toki olla kehittynyt jo noin tarkaksi. Jos kuitenkin tahdomme pitää kiinni ns. mysteerialueista (mitä suuresti toivon) ja oletamme, että tuon maailman kansoilla on ollut huomattavasti vähemmän kunnianhimoisia siirtomaaoperaatioita verrattuna omaamme, (puhumattakaan siitä että tuo maailma on Tahtorakien sun muiden jättihirviöiden olemassaolon vuoksi huomattavasti vaarallisempi kuin Maapallo), pitäisin ihan loogisena että kartta on yhä Klaanonin nykypäivänäkin paljon epätarkempi.

EDIT: Tietysti voi väittää, että koska tuon maailman asukit elävät pidempään ja tarvitsevat vähemmän ruokaa jne jne nuo tutkimusmatkat olisivat voineet olla ajallisesti paljon pidempiä kuin Maapallolla, ja siksi tuottaa enemmän tuloksia. Se kuitenkin olisi mielestäni vähän höpsöä. Maailman vaarallisuus ja kansojen yleinen haluttomuus laajentaa elinpiiriään kompensoikoon.

Tämä ei nyt niinkään ole kritiikkiä tuota teoriaa kohtaan vaan hassu huomio aiheeseen liittyen: Noissa kartoissa näkyy myös oletus, että maailma tosiaan koostuu kokonaisuudessaan ympyrän muotoisista alueista. Tällöin noita karttoja piirrettäessä on oletettu, että Etelän kuvut ovat samankokoisia kuin tunnetun Pohjoisen kuvut, ja että ne asettuvat samalla tavalla jonoihin ja että niitä on sama määrä. Kukaan tuskin kuitenkaan on seilannut todellisuudessa eteläisimmän kuvun eteläisimpään laitaan, joten niitähän saattaa jopa jatkua vielä pidemmälle. Tuo palloalueuskomus on kuitenkin mielestäni ihan uskottava, jos kartanpiirtäjät ovat etsineet maailmasta säännönmukaisuuksia, ja tuollahan kutsutaan tuota maailmaa Viisisakaraiseksi tähdeksi. Tai ainakin joku kutsui joskus ja itse tykästyin tuohon nimeen koska se ei tuota tekijänoikeusongelmia ja kuulostaa omaperäiseltä ja mystiseltä.
Avatar
Kerosiinipelle
Technodiktator Technodiktator
Viestit: 99
Offline

Seuraava

Paluu Klaanon-keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa