Paluu Kulttuuri

Minkä kirjan luit vimeksi?

Minkä kirjan luit vimeksi?

ViestiKirjoittaja Kapura » 17 Elo 2017, 21:25

miten meillä ei ollut vielä tällaista

Luin viimeksi uudelleen Anna Kareninan, ja se oli vain ehkä jotain 33-prosenttisesti taustatyön tekemistä Elsanna Kareninaan (ilmestyy pian). Kiinnostavimman huomion tein tällä kertaa rakenteellisista asioista – aika hauska mutta toimiva ratkaisu, että kirjan selvät pääjuonet kulkevat miltei täysin erillään, mutta muut näkökulmahahmot esiintyvät kummassakin. Ehkä osa omassa painoksessani tasan yhtä sivua vaille tuhatsivuisen järkäleen onnistumisesta piileekin siinä, että sivujuonia ja näkökulmavaihdoksia on niin paljon? Ainoat kohdat, joissa tuntui olevan turhaa täyttöä, olivat varsinkin loppupuolen Levin-juonessa, mutta ehkä se johtui siitä, että mainittu kuvio on saamaansa sivumäärään nähden muita kuivempi. Rakenteesta toteaisin myös sen verran, että kummallakin lukukerralla luin ensimmäistä puoliskoa silloin tällöin ja jossain puolivälin jälkeen sitten lähes joka päivä.

Kuten mainittua, niin tuo teos ei suuresta koostaan ole missään nimessä turhalla täytetty tai pakolla venytetty. Varsinkin hahmokuvaus on tosi tehokasta – mieleeni tulevat vaikka se kohtaus, jossa Vronski huolehtii taloudestaan ja aivan ensimmäinen pätkä. Kummassakin päästään varsin pienellä sanamäärällä suoraan hahmojen ytimeen; voisi väittää, että hahmoesittelyjen tehokkuus on tärkeä osa tällaisen järkäleen nappaavuutta. Joka hahmon kanssa ei voi viipyä ihan loputtomasti, joten lyhyistäkin pätkistä pitää jäädä vahvoja mielikuvia. Samanlaista tehokkuutta näkyy siinä, että varsinkin Anna/Vronski-juoni hyppelee käännekohdasta toiseen ja jättää kuvailematta kaiken epäoleellisen. Mahdollisesti kaunokirjallisuuden tunnetuin rakkaustarina, ja teoksessa keskimääräistä Elsanna slowburn coffeeshop AU:ta vähemmän kohtauksia, joissa hahmojen kuvataan rakastuvan toisiinsa!

Mitäpä ihan viimeisestä osiosta voisikaan sanoa? Eihän se voi olla venäläinen klassikko ilman lukua, jossa päähenkilö selvittää kaikki ongelmansa omaksumalla kirjailijan elämänfilosofian. Olihan se silti ihan kaunis tapa sitoa yhteen koko kirjan teemat; pahempi juttu samassa osiossa on alun moodkiller, jossa joku suhteellisen sivuhahmo pohtii monta sivua julkaisemansa kirjan huonoa myyntiä sen erään sbroiler tapahtuman jälkeen.

suosittelen kaikille jotka pitävät elsannasta ei kun oho se olikin mun fanfic (ilmestyy pian (vronski x putin on kaanonia))
tumblr | twitter | ??????
moi oon alexandar stubbp
äänestä edus kunta valleisa pls
Avatar
Kapura
Viestit: 193
Paikkakunta: Kanila

Paluu Kulttuuri

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron